Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Νέα "φωτιά" στις τσέπες των καταναλωτών

Έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα μετά τα νέα υψηλά επίπεδα διετίας όπου αναρριχήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου.

Και ο Υπουργός Εμπορίου ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται αυξήσεις την ερχόμενη βδομάδα αλλά να μην το λέμε γιατί θα μπουν γρηγορότερα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι την άλλη βδομάδα θα έχουμε αυξήσεις στα καύσιμα. Οι πληροφορίες λένε ότι θα τις είχαμε αυτή τη βδομάδα αλλά λόγω των γιορτών δεν επεβλήθησαν. 


Χθες,  η τιμή του αμερικανικού  αργού έφτασε στα 91,86 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας το ρεκόρ διετίας των 91,63 δολαρίων στο οποίο σκαρφάλωσαν την Παρασκευή. 

Η αύξηση οφειλόταν πρώτα στο κρύο στην Ευρώπη, ενώ τώρα οφείλεται στο κρύο στις ΗΠΑ.    Την ίδια στιγμή, η απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα, είναι η μόνη ελπίδα να μην ανεβεί κι άλλο η τιμή διεθνώς. Να σημειωθεί, ότι την προηγούμενη φορά που το Πεκίνο είχε αυξήσει τα επιτόκια, στα μέσα Οκτωβρίου, οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4%. Από τότε έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 15% εξαιτίας της κακοκαιρίας στο βόρειο ημισφαίριο.  Πάντως, αν η αύξηση φτάσει τα 3 σεντ όπως ήταν η προηγούμενη θα βρεθούμε ένα βήμα από το ρεκό στην τιμή της αμόλυβδης, που είχαμε πριν 2 χρόνια όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έφτασε τα 147 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά και πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι κινείται εξάλλου και σήμερα  η τιμή του αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.  Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραφε άνοδο 24 σεντς στα 91,24 δολάρια το βαρέλι.Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωνε άνοδο 18 σεντς στα 94,03 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου