Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

«Ανέπαφες πληρωμές» στην Ελλάδα από το 2011

Εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και προσφέρουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες να πραγματοποιούν με ταχύτητα και ασφάλεια τις καθημερινές τους συναλλαγές. Έρχονται και στη χώρα μας από τον νέο χρόνο και εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, μειώνοντας τη χρήση μετρητών στις καθημερινές μας - μικρές σε ποσά - συναλλαγές.

Πρόκειται για τις ανέπαφες πληρωμές. Η λειτουργία ανέπαφων πληρωμών μπορεί να ενσωματωθεί σε πληθώρα χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πραγματοποιούν καθημερινές πληρωμές απλώς κρατώντας την κάρτα τους μπροστά από έναν ασύρματο δέκτη σε ένα κατάστημα, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν PIN ή να υπογράψουν.


Με την ανέπαφη κάρτα μπορεί κανείς γρήγορα να αγοράσει έναν καφέ ή ένα σάντουιτς, να κάνει τις αγορές του στο μανάβικο, να αγοράσει τα καλλυντικά του ή να πληρώσει ένα μικρό γεύμα, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάει στο πορτοφόλι του ψιλά.

Μπορεί κανείς να κάνει συναλλαγές αξίας μέχρι και 20 ευρώ με κάθε χρήση της κάρτας και οι συναλλαγές καταγράφονται στον λογαριασμό της κάρτας του, ακριβώς σαν να χρησιμοποιούσε μια οποιαδήποτε κάρτα πληρωμών Chip & Pin (ή με υπογραφή).

Στο μέλλον, τέτοιες κάρτες θα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο για πληρωμές σε ταξί, λεωφορεία, τρένα, μετρό, πάρκινγκ και αυτόματους πωλητές. Η κάρτα λειτουργεί εκπέμποντας ένα ασφαλές ραδιοσήμα και ενεργοποιείται όταν έρχεται σε κοντινή επαφή με τον δέκτη. Δεν έχει μπαταρία και συνεπώς δεν χρειάζεται αντικατάσταση για αυτό τον λόγο. Στην Ευρώπη τα προγράμματα ανέπαφων πληρωμών γνωρίζουν ήδη ταχύτατη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Visa Europe, τα προγράμματα ανέπαφων συναλλαγών Visa εφαρμόζονται παγκοσμίως, επιτρέποντας γρηγορότερες και πιο άνετες συναλλαγές στα σημεία πώλησης. Ενδεικτικά, τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ελβετία, Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2010 σε όλη την Ευρώπη θα κυκλοφορούν 15 εκατομμύρια κάρτες Visa για ανέπαφες συναλλαγές. Ειδικότερα, αναφορικά με τον αριθμό των καρτών που εκδίδονται, οι κορυφαίες αγορές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Τουρκία. Οι εκτιμήσεις της Visa είναι ότι ο τρόπος αυτός πληρωμών είναι προ των πυλών και στην Ελλάδα. Μέσα στο 2011 ανέπαφες πληρωμές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα.

Πιο γρήγορες και βολικές από τα μετρητά, οι ανέπαφες πληρωμές είναι η ιδανική λύση για την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού συναλλαγών χαμηλής αξίας, όπως για παράδειγμα στην αγορά φαγητού, στα mini markets, στις μεταφορές, όπως η χρήση του Μετρό ή σε αυτόματους πωλητές, διόδια και παρκόμετρα, εκτιμά η Visa.

Μέσω των ανέπαφων πληρωμών, οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια και ταυτόχρονα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα μετρητά. Επίσης, οι ανέπαφες πληρωμές βοηθούν τους εμπόρους, αφού μπορούν να εξυπηρετούν πιο γρήγορα τους πελάτες τους, είναι απλές για το προσωπικό τους και μειώνουν το κόστος διαχείρισης των μετρητών.

Πιο συγκεκριμένα εξασφαλίζεται:

- Πιο γρήγορη εξυπηρέτηση: Όταν κάθε πληρωμή ολοκληρώνεται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, οι καταστηματάρχες εξυπηρετούν γρηγορότερα, μειώνουν τις ουρές και δεν χάνουν εύκολα πελάτες.

- Απλή διαδικασία για το προσωπικό: Με τις ανέπαφες πληρωμές δεν χρειάζεται έλεγχος της κάθε υπογραφής, ούτε αριθμός PIN, κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη για το προσωπικό και τον καταναλωτή.

- Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Η δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα κατάστημα έναντι ενός άλλου που δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, μακροπρόθεσμα με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η σταθερή πελατεία.

Υπάρχουν, όμως, οι σχετικές υποδομές στη χώρα μας για τη πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών; Σύμφωνα με τη Visa, η βάση για την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών είναι η τεχνολογία EMV που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία EMV είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο πληρωμών για κάρτες με chip, εφοδιάζοντας τράπεζες, πωλητές και εμπόρους με ένα απλό, αμφίδρομο στη λειτουργία του σετ προδιαγραφών για κάρτες πληρωμών με chip και συσκευές αποδοχής.

Η τεχνολογία EMV Chip έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει πολλά από τα εμπόδια που παραδοσιακά δεν επέτρεπαν στις κάρτες πληρωμών να χρησιμοποιούνται σε χαμηλής αξίας συναλλαγές. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και συνδυάζοντας την τεχνολογία EMV με τις ασύρματες τεχνολογίες η Visa προσφέρει πλέον μια πλήρως εφαρμόσιμη λύση για την αντικατάσταση των μετρητών.

Στις ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση της τεχνολογίας EMV, οι εντολές πληρωμής ανταλλάσσονται με ασφάλεια μέσω μιας ανέπαφης κάρτας με chip και μιας συσκευής αποδοχής που χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας. Με την κατάλληλη αναβάθμιση στις συσκευές αποδοχής καρτών, όπου χρειάζεται, οι ανέπαφες πληρωμές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στην Ελλάδα.

«Ανέπαφες πληρωμές» και μέσω κινητών τηλεφώνων

Τι περιμένουμε, όμως, για τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Πότε θα αποκτήσουν σημαντικό εύρος; Τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Καθώς οι κατασκευαστές «σταθεροποιούν» την τεχνολογία, πληθώρα δοκιμών πληρωμών μέσω κινητού ολοκληρώνεται με επιτυχία και η ανέπαφη τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή, μας ενημερώνει η Visa.

Η βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων έχει επίσης σημειώσει πρόοδο στην ολοκλήρωση λύσεων κατάλληλων για βιομηχανική παραγωγή και είναι σε θέση να υποστηρίξουν την παραγωγή περισσότερων συσκευών, καρτών SIM, και άλλων ανέπαφων αξεσουάρ που μπορούν να μεταμορφώσουν τις συσκευές σε «εργαλεία» πληρωμών.

Σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των ερευνών και ανάλογα με την περίπτωση σε κάθε αγορά θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες δοκιμές πριν από την εμπορική διάθεση με τη συμμετοχή χιλιάδων συνδρομητών. Ανακοινώσεις για το πλήρες λανσάρισμα της υπηρεσίας σε κάθε αγορά θα ακολουθήσουν σε εύλογα χρονικά διαστήματα.

Τα μηνύματα, άλλωστε, από τη συμμετοχή της Visa Europe στη πρόσφατη Διεθνή έκθεση CARTES & IDentification 2010 στο Παρίσι, είναι θετικά καθώς ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων η εμπορική διάθεση νέας έκδοσης της Visa CodeSure, που επιτρέπει την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών, η εμπορική διάθεση της υπηρεσίας ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού από την υπηρεσία In2Pay microSD της DeviceFidelity, καθώς και η διάθεση των υπηρεσιών Mobile Gateway και Key Management, σχεδιασμένες να υποστηρίξουν την ανάπτυξη προγραμμάτων ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητών από τους εκδότες καρτών Visa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου