Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

«Κοριός» παγκόσµιας εµβέλειας

Σε µια παγκόσµια υπηρεσία πληροφοριών που δρα σε 63 χώρες έχει µετατραπεί η Υπηρεσία ∆ίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, η οποία ασχολείται µε θέµατα πέραν των ναρκωτικών και διαθέτει τέτοιες δυνατότητες υποκλοπής τηλεφωνικών συνοµιλιών ώστε δέχεται διαρκώς πιέσεις από ξένες κυβερνήσεις για συνεργασία, αποκαλύπτουν µυστικά διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Με πολύ περισσότερεςλεπτοµέρειες απ’ όσες είχαν δηµοσιοποιηθεί µέχρι σήµερα, τα απόρρητα αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα περιγράφουν καταστάσεις στα 87 γραφεία τηςΥπηρεσίας σεόλο τον κόσµο, όπου οι πράκτορές της ισορροπούσαν µεταξύδιπλωµατίας και δίωξης σε µέρη όπου είναι δύσκολο να ξεχωρίσεικάποιος τους πολιτικούςαπό τους εµπόρους ναρκωτικών και όπου τακαρτέλ τωνναρκωτικών αποτελούνµίνι κράτη. Σύµφωνα µετους «New YorkTimes», ξένες κυβερνήσεις θέλοντας να συγκεντρώσουν στοιχεία για πολιτικούς τους αντιπάλους είχαν ζητήσει από την DEA να υποκλέψει τηλεφωνικές συνοµιλίες για λογαριασµό τους.

Στα διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρονται διάφορα περίεργα περιστατικά που αφορούν τον «πόλεµο εναντίον των ναρκωτικών»:

Ο «Ματαντόρ»
Στον Παναµά, ο πρόεδρος της χώρας είχε στείλειένα επείγονµήνυµα µέσω BlackBerry στην αµερικανίδα πρεσβευτή στη χώρα,ζητώντας της νακυνηγήσει η DEA τους πολιτικούς του αντιπάλους καινα τουεπιτρέψουντην πρόσβαση στο πρόγραµµα υποκλοπών, που ήταν γνωστό µετο όνοµα «Ματαντόρ». «Χρειάζοµαι βοήθεια στην παρακολούθηση τηλεφώνων», έγραψε. Η τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναµά, Μπάρµπαρα Στίβενσον,σηµείωσε:«Εκανε αναφορά σε διάφορες οµάδες και άτοµα που πιστεύει ότι θα έπρεπε ναπαρακολουθούνται» χωρίςκαµία διάκρισηανάµεσα σε στόχους που αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια τηςχώρας και πολιτικούς αντιπάλους». Και η Στίβενσονκαταλήγει στοτηλεγράφηµά τηςπρος το Στέιτ Ντιπάρτµεντ: «Η ροπήτου προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι στον εκφοβισµό και τους εκβιασµούς µπορεί να τονέκαναν αστέρα των σούπερ µάρκετ αλλά δύσκολα θα τη χαρακτήριζε κανείς προσόν ενός πολιτικού άνδρα».Αργότερα, όταν οι Αµερικανοί αρνήθηκαν, ο Μαρτινέλι απείλησε να απελάσει από τη χώρα τους πράκτορές τους και να ζητήσει «τηβοήθεια του Ισραήλ που µε χαρά θα συµφωνήσει στις προτάσεις µου».

Στη Σιέρα Λεόνε µια σηµαντική υπόθεση σχετικά µε ένα µεγάλο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης κόντεψενα χαθεί λόγω των προσπαθειών τουυπουργείου ∆ικαιοσύνης της χώραςνα εξασφαλίσει «λαδώµατα» ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων.

Ο γιος του προέδρου
Στη Γουινέα, µεγαλύτερος λαθρέµπορος ναρκωτικών αποδείχθηκε ότι ήταν ο γιος του προέδρου της χώρας και οι διπλωµάτες ανακάλυψαν ότι προτού η αστυνοµία καταστρέψει µια τεράστια ποσότητα ναρκωτικώνπου είχε κατασχεθεί, οι ουσίες είχαν αντικατασταθεί µε αλεύρι.

Αξιωµατικοίτου µεξικανικού στρατού έκανανπροσωπικές εκκλήσεις για στενότερη συνεργασία µεστελέχη της DEA στα οποίαεξοµολογήθηκαν ότιείχαν ελάχιστη εµπιστοσύνη στις αστυνοµικές δυνάµεις της χώρας τους.

Τηλεγραφήµατα από τη Μιανµάρ περιγράφουν πως οι πράκτορες της αµερικανικής Υπηρεσίας ∆ίωξης Ναρκωτικών συγκεντρώνουν πληροφορίες τόσο για τα κέρδη της χούντας της χώρας από τα ναρκωτικά όσο και για τις πολιτικές δραστηριότητες των αντιπάλων της χούντας.  

Κοριός στην Αριστερά
Καθώς η Υπηρεσία έχει επεκτείνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές που κάνει, µε τη βοήθεια τηςπροηγµένης τεχνολογίας, φαίνεται ότι δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις από κυβερνητικούς αξιωµατούχους σε διάφορες χώρες του κόσµου να επεκτείνειτην παρακολούθησηαπό τον τοµέα τωνναρκωτικών και σε άλλα θέµατα. Για παράδειγµα, διπλωµατικά έγγραφα του Φεβρουαρίου από την αµερικανική πρεσβεία στην Παραγουάη, περιγράφουν την επίµονηαπαίτηση της κυβέρνησης της χώρας αυτής να τεθεί υπό παρακολούθηση µια αριστερή οµάδα, γνωστή ως Λαϊκός Στρατός της Παραγουάης (ΕΡΡ), ηοποία θεωρείται ότιδιατηρεί σχέσεις µετους κολοµβιανούς αντάρτες του FARC. Οταν,όπως αναφέρεται στα τηλεγραφήµατα, οιαµερικανοί διπλωµάτες αρνήθηκαν την πρόσβαση των Παραγουανώνστο σύστηµαπαρακολούθησης της Υπηρεσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ραφαέλ Φιλιζόλα απείλησε να το κλείσει, λέγοντας: «Η αντιµετώπιση τωνναρκωτικών είναι σηµαντική, αλλά δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση. Το EΡΡ µπορεί να την ανατρέψει». Παρά τις αντιρρήσεις της αµερικανικής κυβέρνησης να βοηθήσειστην παρακολούθηση των ανταρτών, τελικά συµφώνησαν µε την κυβέρνηση της Παραγουάης να βοηθήσουν σε περιπτώσεις που αφορούσαν απαγωγές προσώπων. 



Σαµποτάζ
Σεκάποιεςχώρεςησυνεργασία της αµερικανικής Υπηρεσίας∆ίωξης Ναρκωτικών µε τιςτοπικές αρχές είναι αποτελεσµατικήστον περιορισµό των εµπόρων ναρκωτικών ή καρτέλ. Οµως σε χώρες όπως ηΒενεζουέλα, οι µυστικές υπηρεσίες στράφηκαν εναντίοντης DEΑ, παρεισέφρησαν στιςεπιχειρήσεις της, έκαναν σαµποτάζ στον εξοπλισµό της και προσέλαβαν έναν χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση στα e-mail της αµερικανικής πρεσβείας.


Το κινέζικο µαρτύριο της Γουόλ Στριτ

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταλάβε τη στιγµή που ξέσπασε η διεθνής οικονοµική κρίση ότι η αµερικανική οικονοµία εξαρτάται από τις κινήσεις των Κινέζων – όταν το Πεκίνο έπειτα από πυρετώδεις διαπραγµατεύσεις διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει αµερικανικά οµόλογα.

Μέχρι τώρα ξέραµε τη δήλωση της Κλίντον προς τον καναδό πρωθυπουργό: «Πώς µπορείς να κάνεις σκληρές διαπραγµατεύσεις µε τον τραπεζίτη σου», που αφορούσε τους Κινέζους.

Τώρα νέα αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks δείχνουν την ανησυχία των Αµερικανών για τις κινήσεις των Κινέζων µετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στα τηλεγραφήµατα που εστάλησαν στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον Μάρτιο του 2009 φαίνεται η περίπλοκη ισορροπία στις σχέσεις µεταξύ της µεγαλύτερης οικονοµίας του κόσµου και επίκεντρου της κρίσης, των ΗΠΑ και της µεγαλύτερης αναπτυσσόµενης δύναµης, της Κίνας, που έχει στα χέρια της αµερικανικά οµόλογαπολλών δισεκατοµµυρίων δολαρίων και ένα µέρος του χρέους της χώρας. Ο αµερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο την εποχή εκείνη, Ντάνιελ Πικούτα, διαβεβαιώνει ότι έπειτα από πολλές συναντήσεις που είχε µε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη της Κίνας κατέληξε στο συµπέρασµα πως «είναι πολύ πιθανόν το Πεκίνο να πάρει δραστικές αποφάσεις» καθώς διαπίστωνε πως στους κύκλους της κινεζικής ηγεσίας γίνονταν «ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις» για την αγορά και άλλων αµερικανικών κρατικών οµολόγων. Οι διαφορές στις απόψεις οδηγήσαν τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαµπάο εκείνες τις ηµέρες να δηλώσει «ανήσυχος» για το χρηµατοοικονοµικό σύστηµα των ΗΠΑ, γεγονός που προβληµάτισε τον Λευκό Οίκο. Ο πρεσβευτής Πικούτα πάντως διαβεβαίωνε σε αλλεπάλληλα τηλεγραφήµατά του πως η Κίνα θα τηρήσει τις δεσµεύσεις της, χωρίς αυτό να εµποδίζει διάφορους κινέζους αξιωµατούχους να προτρέπουν την κυβέρνηση Οµπάµα για δοµικές οικονοµικές µεταρρυθµίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου